Cuprins

Close Help
Informaţii de bază Go to the top of the window

Navigare

Puteţi naviga în Web OPAC prin utilizarea butoanelor din browserul web sau a celor din ecranele web OPAC ale sistemului ALEPH.

Un ecran este format din 2 părţi. Partea superioară afişează bara cu meniuri. Această parte apare pe toate ecranele şi vă oferă funcţiile cheie şi opţiunile utilizatorului pentru sistem. Partea inferioară, mai mare, afişează opţiunile variate de căutare din ecranele în care se afişează rezultatele.

Înregistrarea cititorului

Înregistrarea verifică informaţiile dumneavoastră ca cititor şi vă permite accesul la informaţiile din fişa personală şi opţiunile dvs. de afişare. Înregistrarea nu este obligatorie pentru consultarea Web OPAC-ului.

Log On - conectare

Dacă sunteţi utilizator înregistrat, introduceţi ID-ul şi parola şi selectaţi biblioteca la care doriţi să vă conectaţi.

Guest - oaspete

faceţi clic pe Guest - oaspete în pagina de identificare (sign-in) pentru a intra sistem ca utilizator neidentificat. NU veţi putea să vedeţi informaţiile personale sau să utilizaţi anumite opţiuni.

Register - înregistrare

Ca să vă înregistraţi ca cititor, faceţi clic pe Register - înregistrare din pagina de identificare (sign-in). Completaţi cât mai multe informaţii. La sfârşitul înregistrării, sistemul vă atribuie un nume de utilizator (ID) şi o parolă pe care le puteţi utiliza pentru a vă conecta în sistem (log onto).

Aţi uitat parola?

Dacă sunteţi un utilizator înregistrat şi aţi uitat parola, faceţi clic pe Forgot Password (aţi uitat parola)?. Vis e va cere să răspundeţi la o întrebare, furnizată de d-voastră când v-aţi înregistrat.

Tipuri de căutări

Web OPAC are 5 tipuri de căutări: De bază; Multibază; Multicâmp; Căutare în limbaj comandă (CCL) şi căutarea avansată. Pentru a alege tipul de căutare dorit selectaţi meniul corespunzător din ecranul de căutare. Pentru mai multe informaţii, vedeţi secţiunea Căutare.

Cerinţe pentru Web Browser

Aveţi nevoie de un browser web (Internet Explorer 5.x sau o versiune mai nouă, Netscape 6.2 sau o versiune mai nouă) configurat să citească caracterele Unicode. Este recomandat un sistem de operare Win95 sau o versiune superioară (recomandat Windows 2000) cu Global IMEs (input method editors)instalat. Utilizatori Macintosh au OS9.x cu "language packs" corespunzător instalat sau OS X.

Răsfoire Salt la partea de sus a ferestrei

Căutarea "prin răsfoire Browse" vă permite căutarea în ordine alfabetică sau numerică a catalogului, ca într-un dicţionar. În cazul unei căutări cu succes va rezulta o listă alfabetică/numerică. Se poate răsfoi apoi, înainte sau înapoi printr-o anumită listă sau index. Nu trebuie să utilizaţi majuscule.

Pentru a căuta prin răsfoire:

Alegeţi indexul pe care doriţi să-l răsfoiţi, după care introduceţi textul de la care să începeţi răsfoirea. Acest text va apărea la începutul listei. De ex. dacă introduceţi litera a veţi obţine o listă alfabetică ce începe cu a. Introducând cuvântul mare veţi obţine o listă alfabetică începând cu mare. Se poate ca sistemul să fie setat astfel ca înregistrarea ce va apărea la începutul listei să fie aceea cu textul care-l precede pe cel introdus.

Afişare succintă a înregistrărilor Go to the top of the window

În lista obţinută faceţi click pe butonul headings pentru a regăsi o listă a lucrărilor în legătură cu intrarea respectivă. Notă: Butonul Headingseste activ numai atunci când intrarea selectată are înregistrări asociate.

Lista de răsfoire Go to the top of the window

Lista de răsfoire afişează numărul de înregistrări pentru fiecare element de căutare şi indică dacă există referinîe încrucişate corespunzătoare. Click pe elementul subliniat pentru vizualizarea înregistrărilor asociate lui. Sunt trei moduri de folosi lista de răsfoire:

 • Prin opţiunea de Răsfoire şi alegerea unui index de răsfoire. Lista de răsfoire se afişează după introducerea textului de căutat, care va apărea în topul listei.

 • Prin utilizarea funcţiei Căutare. Pentru aceasta:

  1. Deschideţi o înregistrare în modul vizualizare completă.

  2. Faceţi clic pe un element subliniat, de exemplu pe numele autorului. Acest lucru va deschide pagina cu servicii ALEPH care conţine opţiunea Răsfoire - Browse (de exemplu, Răsfoirea unei liste de vedete din baza de date)

  3. Faceţi clic pe butonul Start pentru a obţine o listă de răsfoire cu intrările acelui câmp, de exemplu, o listă alfabetică a autorilor, cu autorul curent în topul listei.
 • În timp ce vedeţi o listă de referinţe încrucişate. Făcând clic pe un element subliniat se va afişa o listă de răsfoire. De exemplu făcând clic pe o referinţă - vedetă - se va afişa o listă alfabetică cu acea referinţă în topul listei.
Seturi de caractere şi Unicode Go to the top of the window

Înregistrările catalogului sunt codificate utilizând setul de caractere Unicode. Unicode permite afişarea caracterelor mai multor alfabete, diacritice (cunoscute ca accente) şi semne speciale .

Afişarea caracterelor care nu sunt englezeşti Dacă vedeţi caractere ciudate în unele înregistrări, reţineţi că modul de afişare a înregistrărilor bibliografice depinde de configurarea browserului dvs. Pot exista titluri în colecţiile bibliotecii care sunt în alte alfabete non-Western European. Pentru a vizualiza corect aceste caractere, trebuie să utilizaţi un browser care este setat să afişeze aceste alfabete. În general, diacriticele diferitelor limbi vor fi afişate corect dacă browserul dvs suporta afişarea Unicode (UTF-8 character set) şi trebuie să aibă disponibile fonturile aferente.

În versiuni mai vechi de browsere, unele caractere în limbi non-Western European pot apărea ca un şir de 4 caractere de litere şi numere De exemplu în Netscape 4.x, înregistrările în chineză vor fi afişate astfel \65B0\653F.

Setarea browse-ului pentru codurile de caractere:

 • Internet Explorer:

  Din meniul View selectaţi Encoding, click peAuto-Select.

 • Netscape:

  Din meniul View selectaţi Character coding, apoi Auto-detect, după aceea All [pentru Netscape 6.x] sau Universal [pentru Netscape 7.x].
Fontul Arial Unicode MS este cel mai complet pentru setul de caractere Unicode. Acesta este cuprins de produsele Microsoft: Publisher 2000, Office 2000 Professional, Office

Daca nu aveţi setul Arial Unicode MS, pentru fonturi adecvate Unicode, vă rugăm consultaţi Useful resources de la www.unicode.org.

Personalizarea interfeţei Go to the top of the window

Opţiunea Preferinţe vă permite setarea afişării informaţiilor pe ecran, adică personalizarea interfeţei. De exemplu: puteţi stabili limba interfeţei, limba termenilor de căutare din tezaur, ordinea de sortare a înregistrărilor şi formatul de afişare al înregistrărilor. Aceste operaţii se efectuează din ecranul Preferinţe, sau din ecranul Fişa personală - Permis de bibliotecă NU puteţi salva aceste setări dacă nu sunteţi un utilizator înregistrat.

Baza de date Salt la începutul ferestrei

Pentru afişarea listei bazelor de date disponibile faceţi clic pe Baze de date de pe bara cu meniu. Biblioteca dumneavoastră hotărăşte ce baze de date sunt disponibile.

********
Full View of Record Go to the top of the window

In the Full view of a record, you can see the record in a variety of formats that change the tags from standard ALEPH tags to name tags or alphanumeric tags. You can also select the Catalog card or citation style.

The Full view has links that allow you to jump to:

  e-raft Go to the top of the window

  e-raft este o zonă de salvare temporară a datelor. Aceste date se pierd la închiderea sesiunii de lucru. Opţiunea este validă doar după înregistrarea dvs. ca utilizator.

  Click pe Adaugă la e-raft pentru salvarea datelor.

  Înregistrările din e-raft pot fi sortate după dată sau nume de fişier (nume dat de dvs prin operaţiunea de salvare) Înregistrările din e-raft pot fi salvate, trimise prin mail sau şterse.

  Click pe e-raft pentru vizualizarea conţinutului.

  Vizualizarea completă a înregistrării Go to the top of the window

  Prin opţiunea Vizualizare completă a înregistrării puteţi afişa datele în diferite formate: standard, etichete alfabetice, etichete MARC, fişă de catalog etc.

  Vizualizarea completă a înregistrărilor vă permite saltul la:

  • Lista de răsfoire

  • Alte înregistrări cu acelaşi subiect

  • Informaţii privind colecţiile

  • Resurse electronice externe, reviste electronice
  În completare puteţi folosi şi alte opţiuni conţinute în meniul superior.

  Click pe Adăugaţi pe e-raft pentru salvare, opţiune validă numai după înregistrare.

  Click pe Adăugaţi în Coş pentru salvarea înregistrărilor. Puteţi adăuga şi note le înregistrările salvate în coş.

  Click pe Localizarepentru căutare unor înregistrări similare în alte baze.

  Click pe Cerere ÎIB pentru o cerere de împrumut interbibliotecar. Puteţi salva local sau trimite pe mail înregistrarea.

  Click pe Salvare pe server pentru salvarea înregistrărilor pe server. Opţiune posibilă numai dacă aveţi permisiunea Salvare definită în profilul personal.

  Arhivă Go to the top of the window

  Vă permite vizualizarea căutărilor pe care le-aţi salvat anterior. Salvarea se face prin opţiunea Căutări anterioare.

  Click pe Arhivă pentru vizualizarea căutărilor.

  Prin click pe Căutare din ecranul de Arhivă, puteţi refolosi căutările efectuate anterior sau puteţi să le ştergeţi.Numărul afişat pe coloana "Nr. înregistrărilor" este chiar numărul înregistrărilor obţinute în căutările anterioare.

  Colecţii Go to the top of the window

  Pentru vizualizarea informaţiilor privind Colecţiile:

  Click pe Biblioteca/Exemplare pentru afişarea colecţiilor.

  or

  Click pe Toate exemplarele pentru Vizualizarea completă a inregistrărilor.

  Fereastră Colecţiilor cuprinde lista exemplarelor deţinute de fiecare bibliotecă Folosiţi Cerere aflat în dreptul exemplarelor pentru a solicita un exemplar.

  Împrumut interbibliotecar Go to the top of the window

  Vă permite să împrumutaţi de la altă bibliotecă: cărţi sau periodice. De asemenea puteţi solicita fotocopierea unui material Introduceţi cât mai multă informaţie în ecranul Împrumut interbibliotecar. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Opţiune validă doar după înregistrarea dvs ca utilizator.

  Permis de bibliotecă Go to the top of the window

  Prin ecranul Permis de bibliotecă puteţi accesa situaţia împrumuturilor dvs, puteţi reînnoi împrumututrile sau solicita alte împrumuturi online. De asemenea puteţi specifica forma de afişare preferată de dvs.

  Accesarea serviciilor bibliotecii este protejată prin parolă. Puteţi schimba parola din opţiunea Parolă a ecranului de înregistrare utilizator.

  Căutari anterioare Go to the top of the window

  Puteţi vizualiza rezultatul căutărilor anterioare, încorpora acestea în alte căutări sau a le combina intr-ul nou set de rezultate.

  • Click pe Căutări anterioare din bara de meniu pentru vizualizarea căutărilor efectuate în sesiunea curentă.

  • Click pe Vizualizare pentru selectarea şi reafişarea căutării.

  • Click pe Ştergere pentru selectarea şi ştergerea ei.

  • Click pe Intersectare pentru selectarea şi combinarea a două sau mai multe căutări .
  Intersectare Vă permite să lucraţi în mai multe moduri cu seturi de rezultare diferite. De ex. la o căutare pe Chicago şi o căutare pe Illinois puteţi folosi operatorii logici predefiniţi: ­i, sau, Primul set nu secundul., Al doilea set nu primul..

  Seturile intersectate cu Primul set nu secundul ­i Al doilea set nu primul conduce la selectarea numai a două seturi.

  Cerere de exemplare Go to the top of the window

  Pentru cererea unui exemplar:

  • Click pe eticheta subliniată Colecţii din Vizualizarea completă a înregistrării. O listă a exemplarelor deîinute de bibliotecă se afişează.
  În lista colecţiilor puteţi:
  • Click pe Cerere (dacă există) pentru a efectua o cerere.

  • Click pe Fotocopiere (dacă există) pentru fotocopiere.

  • Click pe Detaliere pentru vizualizarea tuturor detaliilor privind exemplarul solicitat:
  Dacă lista exemplarelor cuprinde legătura Până la data atunci exemplarul este împrumutat. Prin click pe Până la data puteţi vizualiza detalii privind utilizatorul care a împrumutat.

  Reţineţi exemplarele prin Rezervare în avans

  Unele biblioteci au o colecţie de rezervă (dublete) care pot fi împrumutate pe termen foarte scurt (max. 2 ore).

  Petru o cerere de împrumut pe termen scurt:

  1. Alegeţi exemplarul din ecranul colecţiilor de rezervă, click pe Cerere. Se afişează termenul de împrumut pentru exemplar.

  2. Alegeţi termenul de împrumut şi prin click pe cerere exemplarul devine disponibil pentru perioada selectată.
  Cerere specială Go to the top of the window

  Cererea specială vă permite accesul la exemplare care nu apar în Web OPAC, dar se regăsesc în cataloagele pe fişe. Legătura spre cereri speciale este afişată pe bara de meniu, dacă aveţi permisiunea unei astfel de cereri.

  Pentru cererea specială:

  1. Click pe Cerere specială din bara de meniu. Opîiunea se afişează:

  2. Completaţi cât mai multă informaţie, incluzând titlul şi cota exemplarului apoi click pe Start. Biblioteca procesează cererea dvs şi se livrează exemplarul dacă este disponibil.
  Salvarea şi Trimiterea Rezultatelor dvs. Go to the top of the window

  Dacă aţi selectat înregistrările, puteţi să le salvaţi sau să le trimiteţi prin email.

  Pentru trimiterea înregistrării sau listei de înregistrări prin email:

  1. Click Salvare/Mail pentru deschiderea opţiunii de Email sau Salvare.

  2. Alegeţi formatul înregistrării şi completaţi câmpul adresei de email. Câmpurile pentru Nume, Subiect şi Text sunt opţionale dar utile pentru gestionarea emailurilor dvs.

  3. Click Trimitere/Salvare.
  Pentru salvarea înregistrărilor pe disk:

  1. Click pe Salvare/Mail pentru deschiderea opţiunii de Email sau Salvarea înregistrărilor selectate.

  2. Alegeţi formatul înregistrării:

  3. Lăsaţi câmpul de email necompletat. Câmpurile de Nume, Subiect şi Text sunt opţionale.

  4. Click pe Start. Apare un fişier de salvare pe ecran.

  5. Click pe Salvare selectate. Se afişează opţiunile pentru salvare şi denumirea fişierului.
  Salvarea pe server vă permite să salvaţi un set de înregistrări selectate sau subseturi din Lista rezultatelor. Această opţiune este accesibilă dacă aveţi configurate aceste drepturi în profilul dvs.

  Căutare Go to the top of the window

  Funcţia de Căutare vă permite regăsirea unor înregistrări prin introducerea unor cuvinte cheie sau expresii de căutare (sintagme). Pentru aceasta click pe Căutare de pe bara de meniu.Sunt 5 tipuri de căutare în Web OPAC: De bază; Multibază; Multicâmp ; Căutare în limbaj comandă (CCL); ­i Căutare avansată.

  Căutare avansată Go to the top of the window

  Căutarea avansată vă permite interogarea bazei prin cuvinte cheie. Puteîi utiliza în acest scop opţiunile din meniu pentru definirea modului de căutare şi a câmpurilor (criteriilor). Vă sunt oferite câmpuri (criterii) ca Autor, Subiect şi Titlu. Relaţionarea acestor cîmpuri este asigurată de operatorul ŞI. Click pe coloana Numărul înregistrărilor pentru vizualizarea listei acestora.

  Căutare de bază (elementară) Go to the top of the window

  În acest ecran vă puteţi alege câmpul sau criteriul de căutare, de ex.: Autor, Subiect, An de apariţie, Nr. de sistem, alte tipuri de criterii sau de cuvinte cheie. Sistemul realizează automat legătura minuscula-majuscula corespunzătoare. Puteţi utiliza operatorii booleeni ŞI, SAU, NU în linia de căutare şi, de asemenea, ŞI/SAU/NU ca şi cuvinte nu ca operatori, atunci când sunt părţi ale expresiilor de căutare. De ex.: TIT=pierdut NU uitat, sau daca operatorul este între ghilimele ca şi în exemplul WTI=pierdut dar "NU" uitat ( nu în majuscule din raţiuni explicative ).

  Pentru regăsirea unor termeni alăturaţi alegeţi DA pentru Cuvinte adiacente .

  Elaborarea unei căutări Go to the top of the window

  Cererea de căutare este limitată de către sistem la un număr de înregistrări(de ex. 5000) Lista rezultatelor afişate este limitată la 1000 de înregistrări.

  ALEPH permite ­i , sau, şi nu ca operatori booleeni. ­i este implicit dacă nu se aleg alţi operatori. Operatorii se introduc în limba engleză sau se exprimă convenşional astfel:

  • ¸I = + (semnul plus)

  • ŞI = & (semnul)

  • SAU = | (semnul)

  • NU = ~ (semnul tildă)
  Căutările pot fi limitate prin criterii de limbă, format, an de apariţie sau localizări. Aceste criterii"de limitare" sunt definite în josul fiecărui ecran de Căutare.

  În completarea opţiunilor aflate în josul ecranului de Căutare sunt şi următoarele reguli - comune tuturor tipurilor de căutări:

  Semnul ? sau caracterul * pot fi plasate la stânga, dreapta sau mijlocul cuvântului, dar numai o singură dată în cuvântul sau expresia de căutare.

  Semnele # ca simbolpoate fi utilizat pentru variante sau versiuni ale unui cuvânt. De ex. industrii#:r va conduce la regăsirea industria ­i industrial; ­iindustrie.

  Semnul ! poate fi utilizat când o singură literă face diferenţierea formei De ex.wom!n conduce la regăsirea formelorwoman ­i women.

  Semnul % ca simbol, urmat de un număr, poate fi plasat între 2 cuvinte indicînd că doriţi ca acestea să apară la o distanîă unul faţă de celălalt, indiferent de ordinea acestora. De ex. Legendele%3 Românilor conduce la regăsirea Legendele românilor , Legendele nemuritoare ale românilor ­i Românilor, toate legendele lumii.

  Semnul! urmat de un număr poate fi plasat între 2 cuvinte indicând că doriţi ca acestea să apară la o distanţă unul faţă de celălalt, dar în ordinea dată de dvs. De ex. Legendele !3 românilor conduce la regăsirea Legendele românilor ­i Legendele nemuritoare ale românilor dar nu şi Românilor, toate legendele lumii.

  Simbolurile-> (cratimă şi mai mare) pot fi plasate între 2 cuvinte, indicând că doriţi să regăsiţi înregistări conţinând expresia de la (şi incluzând) primul cuvânt până la al doilea cuvânt. Această opţiune este utilă pentru limitarea căutării având drept criteriu anul/anii de apariţie. Nu utilizaţi până la în locul acestor simboluri.

  Exemplu: 1993 -> 1996

  Căutare în limbaj comandă (CCL) Go to the top of the window

  Puteţi utiliza căutarea în limbaj comandă (CCL) pentru regăsirea unor cuvinte sau vedete concomitent în mai multe indexe diferite (liste alfabetice de criterii de căutare). Trebuie să specificaţi, în acest scop, codul cuvântului şi indexul de căutare. Abrevierile CCL se găsesc în Coduri CCL .

  Exemplu:

  ((wau=carlyle sau ruskin sau hegel) ­i (wti=cultur?)) nu (wsu=art?)

  Se vor regăsi lucrări scrise de Carlyle sau Ruskin sau Hegel împreună cu următoarele cuvinte cultur, de exemplu, cultură, culturi, cultural şi, de asemenea, neavând ca subiect cuvintele artă/em> de exemplu, artă, arte, artist, artistic.

  Coduri CCL Go to the top of the window

  Abrevierile utilizate de CCL sunt:

  LCC - Clasficarea Bibliotecii Congresului
  LCN - Clasificare raft liber
  DDC - Clasificare Dewey
  TIT - Titluri
  AUT - Autori
  IMP - Tipografie
  SUB - Subiecte
  SRS - Colecţii
  LOC - Localizare
  WRD - Cuvinte
  WTI - Cuvinte din câmpul de titlu
  WAU - Cuvinte din câmpul de autor
  WPE - Cuvinte din câmpul de autor persoană
  WCO - Cuvinte din câmpul de autor colectiv
  WME - Cuvinte din câmpul de congres
  WUT - Cuvinte din câmpul de titlu uniform
  WPL - Cuvinte din câmpul de loc de apariţie
  WPU - Cuvinte din câmpul de editură
  WSU - Cuvinte din câmpul de subiect
  WSM - Cuvinte din câmpul de subiecte MESH
  WST - Statusul cuvintelor
  WGA - Cuvinte din zona geografică
  WYR - Anul de apariţie

  Căutare multibază Go to the top of the window

  Căutarea multibază vă permite interogarea căutarea concomitentă a mai multor baze de date în acest mod veţi regăsi înregistrări din toate bazele de date selectate de dvs. şi după criteriile alese de dvs. Când faceţi click pe StartGo vi se afişează Lista căutărilor dvs anterioare.
  Căutare multicâmp Go to the top of the window

  Căutarea multicâmp permite interogarea bazei după mai multe tipuri /criterii/ cuvinte în acelaşi timp. Căutarea va fi cu atât mai precisă (restrânsă) cu cât sunt mai multe câmpurile completate de dvs.

  Lucrul cu Listele de rezultate Go to the top of the window

  Este lista înregistrărilor apărute în fereastra Listei rezultatelor. Această lista se afişează când termenii de căutare se regăsesc în înregistrările bibliografice sau când faceţi click pe intrarea subliniată din lista de răsfoire. în Lista rezultatelor se afişează 1000 de înregistrări care corespund criteriilor dvs de interogare. Fiecare înregistrare din Lista rezultatelor este numerotată. Reezultatele căutării pot fi afişate în diferite formate.

  Sunt 2 opţiuni care vă permit să efectuaţi un salt la înregistrările dorite din set. Salt la text ­iSalt la #. Aceste opţiuni sunt plasate sub Lista rezultatelor.

  Rezultatele căutării se afişează în stânga sus pe ecran, sub meniul principal. Sub acest meniu este o bară de opţiuni, explicate mai jos.

  Crează un subset Go to the top of the window

  Crearea unui subset vă permite să lucraţi cu un grup de înregistrări alese dintr-un set de rezultate. Selectaţi înregistrări în lista rezultatelor prin click pe Crează subset. Lista rezultatelor va afişa numai înregistrările pe care le-aţi pus în subset. Acest subset poate fi utilizat ca orice set de rezultate: înregistrările pot fi selectate, adăugate unei liste, trimise prin email sau transformate într-un alt subset.

  Noul set va rămâne în Căutări anterioare până la încheierea sesiunii de căutare. Subseturile se disting de celelalte seturi prin numărul înregistrărilor pe care le conţin. în Căutări anterioare subseturile pot fi combinate, prin anumite opţiuni, cu alte căutări sau alte subseturi.

  Pentru lămuriri veziCăutări anterioare.

  Filtrare Go to the top of the window

  Filtrarea rezultatelor vă permite să obţineti şi să vizualizaţi un subset din căutarea efectuată prin limitarea acesteia utilizând următoarele criterii: anul de apariţie, exemplare disponibile, liste de informaţii (alfabetice, numerice etc) şi după data înregistrării publicaţiei în baza de date.

  Ierarhizare Go to the top of the window

  Puteţi ierarhiza rezultatele obîinute în urma căutării prin adăugarea unui cuvânt termenului sau termenilor de interogare. înregistările sunt ierarhizate în funcţie de o formulă prin care mai importante sunt înregistrările în care se regăseşte de mai multe ori termenul de căutare şi, deasemenea, în funcţie de importanîa acestui termen (dacă apare în titlu, sistemul îl consideră mai important).

  Rafinare Go to the top of the window

  Rafinare permite să lărgiţi sau să îngustaţi căutarea prin extinderea terminologie sau prin crearea unor subseturi în cadrul căutării. Puteţi să modificaţi rezultatele interogării şi prin utilizarea căutării în limbaj comandă (CCL). Puteţi să adăugaţi termeni căutării restrângând-o din aproape în aproape sau puteţi efectua o nouă căutare, alegâd opţiuni şi criterii diferite.

  Sortare Go to the top of the window

  Puteţi sorta înregistrările utilizând opţiuni de sortare predefinite. Ca o completare, din tabelul înregistrărilor prescurtate, prin click pe coloana criteriului (vedetei) puteţi sorta înregistrările. De exemplu, prin click pe Autor se efectuează o sortare după autor şi în continuare, după an.

  Close Help

  Coş Go to the top of the window

  Opţiunea Coş vă permite să selectaţi în vederea salvării temporare. Puteţi adăuga înregistrări bibliografice în coş din Vizualizare completă sau din Lista rezultatelor. Acest lucru este condiţionat de opţiunile alese în profilul personal sau preconfigurate de către bibliotecă.

  Din Coş puteţi:

  • Salva înregistrări pe PC

  • Salva înregistrări pe server

  • Trimite înregistrări prin e-mail la o adresă specificată

  • Anunţa bibliotecarul despre noile înregistrări din bibliografia dvs.
  Pentru vizualizarea conţinutului coşului click Co­ de pe bara de meniu.

  La sfârşitul sesiunii de căutare Coşul se goleşte automat.